Wat als het EPC niet kan worden opgemaakt omdat het busnummer ontbreekt?

Nieuws

Een EPC kan slechts opgemaakt worden voor een gebouweenheid als de eenheid correct in het Gebouwenregister staat geregistreerd. Wanneer de energiedeskundige vaststelt dat er een busnummer ontbreekt of foutief werd toegevoegd, dan kan het EPC niet opgesteld worden en kan je als vastgoedprofessional in principe niet van start gaan met de publiciteit.

Indien het EPC niet kan worden opgemaakt o.w.v. ontbrekende gegevens in het Gebouwenregister, zoals een busnummer, moet de energiedeskundige tijdig melding maken bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap VEKA. Is de melding ontvankelijk,  dan contacteert het VEKA op haar beurt de stad of gemeente die vervolgens het nodige doet. Deze procedure kan gemakkelijk enkele weken in beslag nemen. Ondertussen mag je als vastgoedprofessional, bij gebrek aan een geldig EPC, geen publiciteit voeren voor het pand. 

Overmacht inroepen
Ga je toch van start met de publiciteit, dan zal je in sommige gevallen overmacht kunnen inroepen als bevrijdingsgrond voor het niet-nakomen van de verplichte vermelding van de EPC-informatie in de advertentie.

Het feit dat een gebouw niet is toegevoegd of foutief werd toegevoegd in het Gebouwenregister, maakt het immers onmogelijk om een geldig EPC op te stellen. In dat opzicht kan het ontbreken van de gebouweenheid in het register een overmachtssituatie uitmaken. Indien handhaving opgestart zou worden opgestart omwille van het niet-adverteren van een geldig EPC, dan moet bewijs (melding aan de bevoegde instantie) van deze overmachtssituatie worden voorgelegd.

Melding aan VEKA 
Men wordt geacht om het ontbreken van een gebouweenheid of foute vermelding in het register zo snel mogelijk te melden aan het VEKA of de betrokken gemeente, zodat het nodige kan gedaan worden om de gebouweenheid toe te voegen in het Gebouwenregister. Als men nalaat dit te melden, dan is het voorval te wijten aan een eigen fout en kan er geen beroep worden gedaan op overmacht. Het VEKA kan in kader van handhaving hiervan dus bewijs opvragen.

Zolang de overmachtssituatie van toepassing is 
De bevrijdingsgrond voor het niet-nakomen van de geldende regels geldt enkel zolang de overmachtssituatie van toepassing is. Van zodra een gebouweenheid is toegevoegd en men een geldig EPC kan opstellen, kan een uitzondering op de advertentieplicht niet langer aanvaard worden.

Niet van toepassing in geval van een onvergunde situatie
Overmacht kan enkel ingeroepen worden als de feitelijke situatie conform de vergunde situatie is. Is het ontbreken van een busnummer bijvoorbeeld het gevolg van een onrechtmatige opsplitsing van een woongebouw, dan maakt dit dus geen overmachtssituatie uit.

Meer weten? Neem een kijkje op https://www.vlaanderen.be/epc-pedia/notaris-makelaar.

 

 

Bron: CIB Vlaanderen